m

La Institució Francesc de B. Moll continua la tasca de l’Editorial Moll i difon el llegat de l’il·lustre filòleg. www.instituciomoll.cat

Segueix-nos
GO UP
Image Alt

Rutes del DCVB

Manacor

Alcover va néixer a Manacor el 2 de febrer de 1862 i hi va viure fins als quinze anys, on després passà a viure a Palma per estudiar en el seminari. La Institució Pública Antoni Maria Alcover, custodia el seu llegat.

Mossèn Alcover, de camí cap a la serra de Tramuntana

En aquesta ruta, passejarem per tres pobles de la serra de Tramuntana i intentarem acostar-nos a alguns dels espais alcoverians: Campanet, Escorca i Pollença.

Palma, el quarter central del Diccionari

Palma fou una segona pàtria per a Antoni M. Alcover (1862-1932): hi estudià, hi impartí classes d’Història Eclesiàstica, féu de vicari general, canonge, magistral de la Catedral… I també hi morí. Si bé Manacor representà sempre la llar familiar, la genuïna pagesia i el territori de regrés, la capital mallorquina esdevingué l’espai fonamental per a relacionar-se amb els grans intel·lectuals illencs i forans.

Ruta per València

Alcover va visitar amb finalitats filològiques tant pobles com ciutats valencianes en cinc ocasions: 1901, 1902, 1910, 1918 i 1921. Els cinc itineraris per terres valencianes corresponen als cinc viatges d’Alcover de principis del segle XX per conèixer la particularitat del valencià dins de la unitat lingüística de la llengua. El periple ens deixa un bon gust de boca, el mateix que va romandre, segurament, a un Alcover enamorat de la terra, del paisatge i de la llengua i els costums valencians. Us convidem que repetiu l’experiència.

Ruta Valls d’Àneu

Visitem les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, un lloc amb personalitat històrica i singularitat geogràfica que va transitar Alcover el 1906 i el 1921, on va recollir 1.429 registres de paraules.
Portada Ruta Tarragona

Tarragona

La gran passejada Antoni M. Alcover a les comarques tarragonines   La tasca colossal, del tot extraordinària, que Antoni M. Alcover dugué a terme per recollir l’amplitud i la riquesa de la llengua catalana en el DCVB el convertiria en quelcom més que el fundador dels estudis de dialectologia catalanes. Va ser  un viatger incansable que, durant dues dècades, visitaria de cap a cap del país poblacions i indrets de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià en les seves […]